ساکارز یا ساکاروز چیست ؟
ساکارز Sucrose یک ترکیب آلی است که خاصیت شیرین دارد. ساکارز به شکل پودر سفید رنگ شیرین و بدون بو است که نقش بسیار مهمی در تغذیه انسان و تامین انرژی مورد نیاز موجودات زنده دارد.
این ترکیب آلی دیساکاریدی است که از گلوکز و فروکتوز تشکیل و با فرمول C۱۲H۲۲O۱۱ شناخته میشود.
ساکارز در نیشکر و چغندر قند یافت میشود.
خصوصیات ساکارز :
فرمول مولکولی C12H22O11
جرم مولی 342.30 g/mol
شکل ظاهری جامد سفید
چگالی 1.587 g/cm3 solid
دمای ذوب 186 °C decomp.
انحلالپذیری در آب 2000 g/L (25 °C)
log P −3.76
ساختار بلوری مونوکلینیک
گروه فضایی P21
Table sugar
Chemical Compound
Sucrose is a common saccharide found in many plants and plant parts. Saccharose is an obsolete term for sugars in general, especially sucrose. Wikipedia
Formula: C12H22O11
Molar mass: 342.2965 g/mol
IUPAC ID: (2R,3R,4S,5S,6R)-2-[(2S,3S,4S,5R)-3,4-dihydroxy-2,5-bis(hydroxymethyl)oxolan-2-yl]oxy-6-(hydroxymethyl)oxane-3,4,5-triol
Melting point: 186 °C
Density: 1.59 g/cm³
Soluble in: Water
تجزیه گرمایی و اکسیداتیو ساکارز
ساکارز در ۱۸۶ درجه سانتی گراد ذوب شده و با تجزیه شدن تشکیل کارامل را میدهد. مثل سایر کربوهیدراتها – با سوختن ساکاروز – آب و کربن دی اکسید آزاد میشود. برای مثال در راکتها و موشکهای آموزش و آماتور با نام موشکهای شکلاتی از ساکارز به عنوان سوخت استفاده میشود که همراه پتاسیم نیترات به کار میرود.
48 KNO3 + 5 C12H22O11 → 24 K2CO3 + 24 N2 + 55 H2O + 36 CO2
برخی دیگر از واکنشهای معمول ساکارز با هیدروکلریک اسید ، پتاسیم کلرات و اسید سولفوریک به شرح زیر است:
8 HClO3 + C12H22O11 → 11 H2O + 12 CO2 + 8 HCl
H2SO4(catalyst) + C12H22O11 → 12 C + 11 H2O + Q + H2O + SO3[۳]
Q = گرما
هیدرولیز و تجزیه ساکارز
هیدرولیز باعث شکستن پیوند گلیکوزیدی ساکارز شده و گلوکز و فروکتوز آزاد میکند. این عمل با آنزیمهای ساکارز رخ میدهد. همچنین اسید نیز میتواند باعث هیدرولیز ساکارز شود.
ساکارز مرک
نام فارسی: ساکارز مرک
در پکیج های: 5 کیلویی*25 کیلویی*
نام ماده: Sucrose
کد محصول مرک: 107653
درصد خلوص: Ph Eur,BP,JP,NF
اسم دوم: Cane sugar, Saccharose
کین شوگر،ساکارز
فرمول: C12H22O11
C A S NUMBER: 57-50-1
مولار: 342.29 g/mol
قابلیت محلول شدن: (20 °C) soluble
درجه ذوب: 169 – 170 °C
میزان اسیدی: 7 (100 g/l, H2O, 20 °C)